Szcientológia

Azoknak szól ez az oldal, akik érdeklődnek a Szcientológia egyház iránt, és szeretnének tájékozódni a témában. Leginkább egyéni nézőpontokat írok, azokról a tapasztalataimról, amiket a Szcientológiában tapasztaltam. És olyan hivatkozásokat adok, ahol további betekintést lehet szerezni az egyház szolgáltatásairól. Missziókról, Társadlom jobbító szervezetekről. Mottó: " Tudj meg róla többet, használd, és tedd jobbá az életed!" A Szcientológia az élet különböző területein segít neked.

Miért vallás a Szcientológia?

2008.05.24. 21:14 :: b74

A vallások olyan hitrendszerek, melyek általában megválaszolják az alábbi kérdéseket:

  • az Isten, istenség vagy istenségek, illetve természetfeletti erők léte (vagy nemléte)
  • az istenségekhez, más emberekhez és a világhoz való helyes viszonyulás módja
  • életünk értelme, az életben vállalható helyes célok
  • erkölcsi rendszer, beleértve a „jónak“ és „rossznak“ minősülő cselekedetek meghatározását
  • a létezés más lehetséges formái, úgymint mennyország, nirvána, vagy pokol és az ezekre való felkészülés módjai

Általánosságban a különböző vallások és a nem vallásos személyek mind másféle válaszokat adnak a fenti kérdésekkel kapcsolatban és több vallás egynél több válasszal is szolgálhat egy-egy kérdésre.

A Szcientológia alapítója L. Ron Hubbard életét arra tette fel, hogy az embereknek segítsen, folyamatosan kereste azokat a megoldásokat, amelyekkel az ember jobbá tehető. Kutatásai tudományos alapokon nyugszanak, ám nem tudományként lett létrehozva. A fenti pontokat átnézve, azok a tudományok és kutatási területek, amelyek az embert, mint szellemi lényt, istenségeket vagy teremtőt kutatják, a vallás területéhez tartoznak.

L. Ron Hubbard nem csak azokat a törvényszerűségeket fedezte fel, amelyek bizonyítják az ember szellemi lényként való azonosítását, hanem számos technikát fejlesztett ki, amelyekkel a szellemi lény képességei javíthatóak. Az emberi kapcsolatok, egymáshoz való viszonya, illetve a környezetéhez való viszonya a filozófia területe. Így a Szcientológia nem egyszerűen vallás, hanem alkalmazott vallási filozófia.

Mit is jelent ez? Vallási, mert a lélekkel, teremtővel is foglalkozik, és az embert nem hús-vér testnek tekinti, amely az anyagi univerzum része. Alkalmazott.., mert gyakorlatai és tanításai által lehet elérni azokat a képességeket, melyet kutatásai feltártak. Filozófia, mert az emberi szellem kapcsolatait, az élet okát és célját, tanulmányozza.

Mindazok az emberek, akik az életük értelmét, célját keresik, előbb-utóbb találkoznak olyan tudománnyal vagy vallással, ami a kérdéseikre választ ad. A szcientológiában nem csak a válaszokat találtam meg, hanem annak módját is, hogyan tegyem jobbá életem.

Természetesen vannak más vallások is, amelyek más-más nézőpontot és válaszokat adnak, így egy alapvető emberi jog: tisztelni mások vallási hitét. A szcientológia egyház senkit nem térít át a saját nézeteire, ehelyett - szinte egyedül álló módon - segít bármilyen vallási hittel rendelkező egyénnek. Ez röviden azt jelenti, hogy a keresztény személy, amennyiben a szcientológiában képzett lesz, jobb kereszténnyé válik.

Személyes véleményem, hogy bárkinek joga van szabadon tájékozódni a vallások világában, bármelyikben elmélyülni és megérteni azt, és szabadon választani. Bárki legyen az egyházi személy, magán ember stb., ezt a jogot korlátozza, akkor alapvető emberi jogokat korlátoz.

A vallás így olyan út, vagy életforma, amely által a személy elérheti azon céljait, amelyek nem csak a fizikai univerzumra korlátozódnak. Én azért lettem szcientológus, mert itt találtam meg a válaszokat a kérdéseimre, hatékony eszközöket kaptam a problémáim kezeléséhez, és egyetlen egy leírt adatot sem tudtam kétségbe vonni. Az eddig megtanult tényeket igaznak találtam, és a tapasztalataim is alátámasztottak. Kitartok a szcientológia mellett, annak ellenére, hogy sokan támadják. Így egy idézetet szeretnék zárszóként leírni.

"A világ nagy részén napjainkban vallásszabadság van, melyet gyakran az adott ország – például Magyarország – alkotmánya is emberi jogként rögzít, vagyis a jog nem engedi meg, hogy egyént vagy csoportokat hitük alapján hátrányos megkülönböztetésben részesítsenek. (Ide tartozik az is, hogy aki nem hívő, azt sem érheti hátrány.) Ezzel együtt jár az, hogy a legtöbb fejlett országban az állam és a vallás szerepe elkülönül egymástól (szekularizált állam), azaz a vallás nem vesz részt az országok politikai és gazdasági irányításában, és az állam nem szól bele a vallási felekezetek ügyeibe."

Szólj hozzá!

Címkék: miért vallás?

A bejegyzés trackback címe:

https://lszlbartha.blog.hu/api/trackback/id/tr32485837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.